Zdrowa przekąska pełna energii – ciasteczka owsiane! Można
wcinać same lub z jogurtem i owocem w ramach drugiego śniadania lub
podwieczorku :)
Składniki
·
500 g płatków owsianych (lub pół na pół
wymieszać z żytnimi)
·
200 g bakalii (np. rodzynki i orzechy
włoskie)
·
300 ml wody
·
2 łyżka masła
·
łyżka miodu
·
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·
szczypta soli
·
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej miód i masło. Zmiel płatki, ale nie za drobno. Następnie posiekaj orzechy. Do miski wsyp zmielone płatki, dodaj sól, cynamon, sodę oczyszczoną, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Wszystko zalej gorącą wodą z miodem i masłem, wymieszaj i odstaw na 10-20 minut. Jeszcze raz wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku rozgrzanym do
190°C i piecz przez około 15 minut, do zazłocenia. Przydatna jest funkcja termoobiegu
w piekarniku (wtedy piekarnik ustaw na 175°C ).



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz