sobota, 28 stycznia 2017

Ciasteczka owsiane


Zdrowa przekąska pełna energii – ciasteczka owsiane! Można wcinać same lub z jogurtem i owocem w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku :) 

Składniki 

 


·         500 g płatków owsianych (lub pół na pół wymieszać z żytnimi)

·         200 g bakalii (np. rodzynki i orzechy włoskie)

·         300 ml wody

·         2 łyżka masła

·         łyżka miodu

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         szczypta soli

·         łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie


 
W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej miód i masło. Zmiel płatki, ale nie za drobno. Następnie posiekaj orzechy. Do miski wsyp zmielone płatki, dodaj sól, cynamon, sodę oczyszczoną, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Wszystko zalej gorącą wodą z miodem i masłem, wymieszaj i odstaw na 10-20 minut. Jeszcze raz wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C i piecz przez około 15 minut, do zazłocenia. Przydatna jest funkcja termoobiegu w piekarniku (wtedy piekarnik ustaw na 175°C ).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz