Pizza – to nie zawsze musi byś tona żółtego sera i masa
sosu pomidorowego… Przyszedł czas na to, żeby tuńczyk i dynia zawitały na
cienkim I chrupiącym cieście – festiwal pizzy czas zacząć!
Składniki:
Ciasto :
- ok. 500 gramów mąki pszennej
- 1 i ¼szklanki wody
- 10 gramów drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta cukru (do zaczynu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki :
- 1 puszka tuńczyka w dużych kawałkach
- pół dyni surowej (około 500-700g)
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwek, bez pestek
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1 opakowanie sera feta
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- oregano
- curry
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie ciasta:
Na początku przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do naczynia
dodajemy drożdże, szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i łyżek ciepłej wody (nie
gorącej – nie zabijaj drożdży!). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy
na około 10-15 min w ciepłe miejsce. Czekamy, aż zaczyn „ruszy” – czyli zacznie
rosnąć.
Następnie zabieramy się za wyrabianie pizzy. Do dużej
misy wsyp mąkę, wymieszaj łyżką, aby ją trochę napowietrzyć. Następnie dodaj
wyrośnięty zaczyn. I wyrabiaj ręką. Stopniowo, w razie potrzeby dodaj wodę. Jeżeli
ciasto wyjdzie zbyt klejące, dodaj mąki, Na końcu oliwa i sól – i gotowe –
odstawiamy przykryte bawełną ściereczką do wyrośnięcia.
Teraz czas na dodatki!
Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i
podsmażamy do zarumienienie, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy przez
10-15 minut. W misce mieszamy koncentrat pomidorowy z oregano, curry, oliwą,
solą i pieprzem do smaku. Kroimy oliwki i
suszone pomidory, następnie wrzucamy na patelnię wraz z tuńczykiem.
Cienko rozwałkowane ciasto (u mnie na dużą blachę,
zapełniającą cały piekarnik i jeszcze zostało na 2 taką pizzę J) smarujemy sosem pomidorowym, na to wykładamy zawartość
patelni, posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Wkładamy do rozgrzanego do 200°C i
pieczemy około 20-30 min, aż ciasto się upiecze.
Bon appetit!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz