niedziela, 8 stycznia 2017

Zupa krem z kalafiora


Kalafior - przez wielu nie lubiany, ale wystarczy odpowiedni przepis staje się ulubionym warzywem!

Składniki:
ok. 500g kalafiora
1 mała marchewka
500 ml bulionu lub wody
szklanka mleka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
curry
sól, pieprz
oliwa
ziele angielskie, liść laurowy



W średnim garnku rozgrzej łyżkę lub dwie oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek – nie musisz siekać nic drobno, na koniec i tak zupę trzeba zmiksować. Dodaj pół łyżeczki curry, wymieszaj, a następnie dodaj podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora oraz pokrojoną w talarki marchewkę. Dolej bulion lub wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie (po 2 szt.). Teraz wystarczy gotować zupę na średnim ogniu, aż kalafior oraz marchewka zmiękną (około 15-20 minut). Na koniec dodaj mleko i podgrzewaj aż do momentu zagotowania. Wyciągamy liść i ziele. Wszystko potraktuj blenderem oraz dopraw sola i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.
 
Smacznego!
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz