Kalafior - przez wielu nie lubiany, ale wystarczy odpowiedni przepis staje się ulubionym warzywem!
Składniki:
ok. 500g kalafiora
1 mała marchewka
500 ml bulionu lub wody
szklanka mleka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
curry
sól, pieprz
oliwa
ziele angielskie, liść laurowy
W średnim garnku rozgrzej łyżkę lub dwie oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę
cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek – nie musisz siekać nic drobno, na
koniec i tak zupę trzeba zmiksować. Dodaj pół łyżeczki curry, wymieszaj, a
następnie dodaj podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora oraz pokrojoną w
talarki marchewkę. Dolej bulion lub wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie
(po 2 szt.). Teraz wystarczy gotować zupę na średnim ogniu, aż kalafior oraz
marchewka zmiękną (około 15-20 minut). Na koniec dodaj mleko i podgrzewaj aż do
momentu zagotowania. Wyciągamy liść i ziele. Wszystko potraktuj blenderem oraz
dopraw sola i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz