sobota, 21 stycznia 2017

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowo musztardowym


Sos chrzanowo musztardowy nadaje piersi z kurczaka niesamowity charakter  - zdecydowanie warto spróbować!



Składniki:


 


  •     2 połówki piersi z kurczaka
  •    400 g jogurtu greckiego
  •     3 czubate łyżki chrzanu śmietankowego
  •    1 łyżeczka musztardy miodowej
  •     4 ząbki czosnku
  •    1 mała cebula
  •     1 łyżka masła
  •     1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •     4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  •     sól i pieprz


Wykonanie:



Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Masło rozpuścić na patelni i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Można ją delikatnie posolić, żeby cebula szybciej zmiękła. W czasie, gdy cebula i czosnek smażą się na patelni czas zająć się piersiąJ Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Posolić i rzucić na patenie. Smażyć razem ok. 3-4 minut. Jogurt wymieszać z ziołami, chrzanem i musztardą. Wlać na patelnię do kurczaka. Dusić do zagęszczenia i usmażenia całkowicie piersi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pietruszkę i dokładnie wymieszać. Ja ugotowałam do tego kaszę gryczaną oraz przygotowałam pomidorki koktajlowe. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz