Sos chrzanowo
musztardowy nadaje piersi z kurczaka niesamowity charakter - zdecydowanie warto spróbować!
Składniki:
- 2 połówki piersi z kurczaka
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 czubate łyżki chrzanu śmietankowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić
w kostkę, czosnek w plasterki. Masło rozpuścić na patelni i zeszklić na nim
cebulę z czosnkiem. Można ją delikatnie posolić, żeby cebula szybciej zmiękła.
W czasie, gdy cebula i czosnek smażą się na patelni czas zająć się piersiąJ Pierś z kurczaka dokładnie umyć i
pokroić w kostkę. Posolić i rzucić na patenie. Smażyć razem ok. 3-4 minut.
Jogurt wymieszać z ziołami, chrzanem i musztardą. Wlać na patelnię do kurczaka.
Dusić do zagęszczenia i usmażenia całkowicie piersi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać
pietruszkę i dokładnie wymieszać. Ja ugotowałam do tego kaszę gryczaną oraz
przygotowałam pomidorki koktajlowe.
Smacznego!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz