Na długie
zimowe wieczory czas na coś rozgrzewającego - nie ma to jak gorąca, kremowa
zupa!
Składniki:
soczewica czerwona 1 szklanka
marchew 3 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 3 łyżki
oregano 1 płaska łyżka stołowa
czerwona
papryka 1 łyżka stołowa
kurkuma pół łyżeczki
liść laurowy
ziele
angielskie
sól, pieprz
olej 2 łyżki
olej 2 łyżki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w
kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, następnie
marchew. Całość lekko podsmażamy. Następnie dosypujemy soczewice, dodajemy 2 liście
laurowe i 3 ziela angielskie i całość zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy
około 30 minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy ziele i liść i całość blendujemy.
Dodajemy paprykę, kurkumę, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z
pieczywem, opcjonalnie można dodać pestki słonecznika lub dyni.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz