niedziela, 1 stycznia 2017

Zupa krem z czerwonej soczewicy





Na długie zimowe wieczory czas na coś rozgrzewającego - nie ma to jak gorąca, kremowa zupa!

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
marchew 3 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 3 łyżki
oregano 1 płaska łyżka stołowa
czerwona papryka 1 łyżka stołowa
kurkuma pół łyżeczki
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
olej 2 łyżki

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, następnie marchew. Całość lekko podsmażamy. Następnie dosypujemy soczewice, dodajemy 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i całość zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy około 30 minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy ziele i liść i całość blendujemy. Dodajemy paprykę, kurkumę, oregano oraz  sól i pieprz do smaku. Podawać z pieczywem, opcjonalnie można dodać pestki słonecznika lub dyni.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz