środa, 19 kwietnia 2017

Resztkowiec, czyli ciasto z czerstwej babki


Święta, święta i po świętach, a w kuchni tony jedzenia, na które ciężko już patrzeć. Babka, która była pyszna, niestety się zeschła i  już nikt nie ma na nią ochoty :( A gdyby tak pobawić się w recykling?


Składniki:

  • kilka kawałków suchej babki lub chałki, może być z bakaliami 
  • 400 ml śmietanki 30% 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 jabłka
  • wiśnie z zalewy - opcjonalnie

Wykonanie:

Babkę kruszymy na mniejsze kawałki, zalewamy 150 ml śmietanki rozbełtanej z 2 jajkami, dodajemy cynamon i wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Układamy masę na spodzie naczynia żaroodpornego. Na ciasto wykładamy obrana i pokrojone w plasterki jabłka. Następnie na jabłka wykładamy wiśnie. Całość zalewamy pozostałą częścią śmietanki zmieszanej z 2 jajkami, łyżeczką cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru pudru. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 40 minut (do zapieczenia śmietanki). Najlepiej smakuje na ciepło :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz