środa, 3 maja 2017

Rafaello bez pieczenia


Bo czasem zdarzy się tak, że o deserze przypominamy sobie kilka godzin przed imprezą - wtedy Rafaello przychodzi na ratunek!





Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)


  • 500 g herbatników
  • 200 g słonych krakersów
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 litr mleka (2-3,2%)
  • 250 g masła + 1 łyżka
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 żółtka

 Przygotowanie:



W garnku gotujemy mleko (900 ml) z cukrami wanilinowymi i masłem. W kubku namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. W dużym naczyniu dokładnie mieszamy pozostałą część mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy budynie z żółtkami intensywnie mieszając, następnie napęczniałą żelatynę i też bardzo dokładnie mieszamy, później szklankę wiórków kokosowych i rozdrobnioną biała czekoladę. Gdy masa przestygnie, wylewamy 1/4 na ułożone w blaszce herbatniki. Następnie układamy krakersy i na to wylewamy 1/4 masy, kolejna warstwa krakersów i znowu 1/4 masy, kolejna warstwa to herbatniki i na nią wylewamy pozostałą część masy. Drugą szklankę wiórków zarumieniamy na patelni, podsmażając je na łyżce masła. Wykładamy na ciasto. Całość można jeszcze posypać pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz