wtorek, 18 kwietnia 2017

Bajaderka z rumem



Bajaderka z dodatkiem rumu może nie wygląda tak pięknie jak przesłodkie mazurki, ale za to rozpływa się w ustach ;)

Składniki:


Spód:


3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 gr masła lub margaryny
1 i 1/5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bakaliowa:


1 szklanka mleka
50 ml rumu
300 g bakalii (orzechy włoskie, śliwki suszone, morele, rodzynki, skórka        kandyzowana)
5 łyżek dżemu (porzeczkowy lub śliwkowy)
1 kopiasta łyżka kakao
100 g orzechów włoskich do dekoracji


Polewa:


1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
100 ml mleka



Wykonanie:



Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę i siekamy razem z masłem lub margaryną. Dodajemy cukier i jajka. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Wykładamy na blaszki wysmarowane tłuszczem o wymiarach 34 x 24 cm i i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180-190°C.

Drugi placek smarujemy dżemem, na dżem wykładamy masę. 

W garnuszku rozpuszczamy czekolady z mlekiem i gdy polewa przestygnie polewamy ciasto. Na polewie układamy orzechy. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby zastygło. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz