Bajaderka z dodatkiem rumu może nie wygląda tak pięknie jak przesłodkie mazurki, ale za to rozpływa się w ustach ;)
Składniki:
Spód:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 gr masła lub
margaryny
1 i 1/5 szklanki
cukru pudru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Masa bakaliowa:
1 szklanka mleka
50 ml rumu
300 g bakalii (orzechy włoskie, śliwki suszone, morele,
rodzynki, skórka kandyzowana)
5 łyżek dżemu (porzeczkowy lub śliwkowy)
1 kopiasta łyżka
kakao
100 g orzechów
włoskich do dekoracji
Polewa:
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
100 ml mleka
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę i siekamy razem z masłem lub margaryną. Dodajemy cukier i jajka. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Wykładamy na blaszki wysmarowane tłuszczem o wymiarach 34 x 24 cm i i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180-190°C.
Drugi placek smarujemy dżemem, na dżem wykładamy masę.
W garnuszku rozpuszczamy czekolady z mlekiem i gdy polewa przestygnie polewamy ciasto. Na polewie układamy orzechy. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby zastygło.
Smacznego!
Drugi placek smarujemy dżemem, na dżem wykładamy masę.
W garnuszku rozpuszczamy czekolady z mlekiem i gdy polewa przestygnie polewamy ciasto. Na polewie układamy orzechy. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby zastygło.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz