sobota, 11 marca 2017

Pierś z kurczaka pieczona w musztardzie i w miodzie


Zazwyczaj w sosie musztardowo miodowym piecze się wieprzowinę, ale tym razem przetestowałam połączenie z kurczakiem - moim zdaniem genialne!

Składniki (porcja dla 2 osób):


  •     1 pierś z kurczaka
  •    2 łyżki miodu
  •     pół słoiczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej
  •    2 łyżki oleju
  •     2 łyżki wody
  •    1 ząbek czosnku
  •     0,5 łyżeczki kurkumy
  •     1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •     łyżka soku z cytryny
  •     sól i pieprz

Wykonanie:



Czosnek przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy kolejno składniki płynne, na końcu przyprawy. Dokładnie mieszamy. Umytą pierś z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Następnie całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 45 minut. 

Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jaglana i surówką z czerwonej kapusty.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz