Rozgrzewająca zupa z dyni
Bardzo prosty przepis, przyprawy nadają zupie wyrazisty smak:)
Składniki:
- 450 gram puree z dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- olej
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- zioła prowansalskie
- 3 liście laurowe
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 0,5 litra wody
- sól i pieprz do smaku
- jogurt grecki i groszek ptysiowy do podania
W garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy curry i smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodać puree z dyni i całość zblendować. Następnie trzeba dodać wszystkie przyprawy i całość zalać wodą. Zamieszać i dodać soczewicę (można ją wcześniej moczyć przez około godzinę). Gotować, aż soczewica zmięknie. Ja podawałam z kleksem z jogurtu greckiego i groszkiem ptysiowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz