niedziela, 5 marca 2017

Rozgrzewająca zupa z dyni




Bardzo prosty przepis, przyprawy nadają zupie wyrazisty smak:)


Składniki:


  • 450 gram puree z dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • olej
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • zioła prowansalskie
  • 3 liście laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 0,5 litra wody
  • sól i pieprz do smaku 
  • jogurt grecki i groszek ptysiowy do podania





Przygotowanie:

W garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy curry i smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodać puree z dyni i całość zblendować. Następnie trzeba dodać wszystkie przyprawy i całość zalać wodą. Zamieszać i dodać soczewicę (można ją wcześniej moczyć przez około godzinę). Gotować, aż soczewica zmięknie. Ja podawałam z kleksem z jogurtu greckiego i groszkiem ptysiowym :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz