Składniki:
Kruchy spód:
·
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
·
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
·
1 jajko
·
180 gramów masła
·
3/4 szklanki cukru pudru
·
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
·
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
·
1 kg półtłustego twarogu
·
10 jajek
·
400 gramów śmietany kremówki 30%
·
1,5 szklanki cukru pudru
·
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
·
2 budynie śmietankowe z cukrem
·
szczypta soli do białek
Wykonanie:
Wykonanie:
Twaróg i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki - powinny być w temperaturze
pokojowej.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i masło – siekamy masło na mące nożem, wtedy łatwiej zagnieść później ciasto. Dodajemy jajko i ugniatamy ciasto, będzie dość klejące. Wkładamy do zamrażarki. Teraz czas na masę serową.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i masło – siekamy masło na mące nożem, wtedy łatwiej zagnieść później ciasto. Dodajemy jajko i ugniatamy ciasto, będzie dość klejące. Wkładamy do zamrażarki. Teraz czas na masę serową.
Twaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach lub przepuszczamy przez praskę. Żółtka oddzielamy od białek. Do twarogu dodajemy oba cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Mój tip – żeby śmietanka na pewno
się ubiła najlepiej robić to w schłodzonym garnku – ja wstawiam garnek na 15-20
minut do lodówki, następnie ubijam w nim schłodzoną śmietankę.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Potem do masy przekładamy pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę o wymiarach 30x35 lub tortownicę o średnicy około 32 - 34 cm
wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy rozwałkowane na około 0,5 cm
ciasto. Na całość wykładamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni,
wkładamy ciasto, pieczemy około 25 - 30 minut. Potem obniżamy temperaturę do
160 stopni i pieczemy jeszcze około 35 minut, aż ciasto nabierze złotawego
koloru. Uważamy, żeby nie przesadzić z przepieczeniem.
Po ukończeniu pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut. Następnie uchylamy je na 30 minut i w ten sposób hartujemy ciasto, żeby nie opadło. Wyjmujemy ciasto i po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz