niedziela, 18 grudnia 2016

Bardzo kruche ciasteczka anyżowe


Czas na anyż! - niektórym kojarzy się tylko z lekami, ale jest bardzo aromatyczny, dzięki czemu nadaje słodkościom unikalny smak - jeżeli brakuje wam pomysłów, co postawić na stół do pochrupania - te super szbykie i łatwe ciasteczka będą idealne:) 




 Składniki:
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka anyżu zmielonego
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki dowolnych orzechów lub bakalii (u mnie pestki dyni)
  • 3 jajka 

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy mąkę pełnoziarnistą, anyż, sól i cukier. Następnie za pomocą noża mieszamy margarynę z mąką, krając ją na coraz drobniejsze kawałki. Dodajemy jajka, olej i orzechy/ bakalie. Ugniatamy ciasto. Następnie formujemy z ciasta ala bagietki o szerokości około 5 cm, grubość około 3-4 cm. Układamy na blaszkę. Pieczemy w piekarniku w 190°C przez około 15- 20 minut. Następnie wyciągamy blachę z piekarnika i gorące ciasto kroimy na paski około 1,5 cm szerokości. Układamy tak powstałe ciasteczka na płasko na blaszkę i wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut nie zmieniając temperatury. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz