Czas na anyż! -
niektórym kojarzy się tylko z lekami, ale jest bardzo aromatyczny, dzięki czemu
nadaje słodkościom unikalny smak - jeżeli brakuje wam pomysłów, co postawić na
stół do pochrupania - te super szbykie i łatwe ciasteczka będą idealne:)
Składniki:
- 250 g margaryny Kasia
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 lyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka anyżu zmielonego
- szczypta soli
- ¾ szklanki dowolnych orzechów lub bakalii (u mnie pestki dyni)
- 3 jajka
Wykonanie:
Przesiewamy
mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy mąkę
pełnoziarnistą, anyż, sól i cukier. Następnie za pomocą noża mieszamy margarynę
z mąką, krając ją na coraz drobniejsze kawałki. Dodajemy jajka, olej i orzechy/
bakalie. Ugniatamy ciasto. Następnie formujemy z ciasta ala bagietki o
szerokości około 5 cm, grubość około 3-4 cm. Układamy na blaszkę. Pieczemy w
piekarniku w 190°C przez około 15- 20 minut. Następnie wyciągamy blachę z
piekarnika i gorące ciasto kroimy na paski około 1,5 cm szerokości. Układamy
tak powstałe ciasteczka na płasko na blaszkę i wkładamy do piekarnika na
kolejne 10-15 minut nie zmieniając temperatury. Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz